Jachthaven De Komerk – Eastermar

De omgeving rond Eastermar nodigt uit voor fijne wandeltochten. Onderweg is veel natuurschoon te zien. Het is een waterrijk gebied met polders, maar ook met zandgronden en coulissen. Veel planten en dieren voelen zich er thuis. De Burgumer Mar en de Leien liggen voor waterrecreanten om de hoek.

Flora en fauna
In dit kleinschalige landschap zijn veel mooie houtwallen en elzensingels te zien. De bomenrijen vormen een microklimaat dat aantrekkingskracht heeft op bijzondere flora en fauna. Er groeien verschillende boomsoorten en struiken. Mezen, lijsters en andere vogelsoorten gaan er op zoek naar insecten en bessen. Ook schuilen en broeden ze er. Daarnaast zijn er tussen de bomen reeën, vossen en vleermuizen te vinden en bosrandvlinders als het landkaartje, bont zandoogje en koevinkje.

Moerasland
Bij de Burgumer Mar ligt de Atsmapolder. In dit natuurgebied van Staatsbosbeheer komt blauwgrasland voor en groeit unieke vegetatie. Bijzonder is de draadgentiaan, het kleinste bloeiende plantje van Nederland. In het voorjaar vormt het bloemrijke grasland een kleurrijk geheel, mooi te overzien vanaf de uitkijkheuvel. De watersnip broedt hier nog op het moerasland. Rond de Leien en de Burgumer Mar zijn verschillende uitkijkpunten van waar veel (water)vogels te spotten zijn. Aan de Malewei kijk je uit over het Piter Jehannes gat. Met een beetje geluk is hier in de zomer de visarend te zien.

Passantenhaven
Eastermar beschikt over een moderne passantenhaven met alle voorzieningen. Zo is er voor boten een aansluiting voor walstroom. De sanitaire voorzieningen zijn ook voor rolstoelgebruikers toegankelijk. Passantenhaven De Komerk ligt midden in het dorp en is een perfecte uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten. Daarnaast heeft Eastermar verschillende winkels en horecagelegenheden, wat het zeer aantrekkelijk maakt om in de haven aan te leggen.

 

Passantenhaven De Komerk
Passantenhaven De Komerk
Snakkerbuorren 1
9261 VM Eastermar
Havenmeesters: Gerbrich Brouwer en Pieter vd Velde (06-27 30 69 66)
Beheerder: Klaas Pultrum (06-11 17 38 91)

© 2023 · Noardlike Fryske Wâlden · disclaimer · concept & realisatie door Custard on & offline communicatie