Jachthaven De Rijd – Kollum

Kollum ligt op de grens van de Noardlike Fryske Wâlden en het Lauwersmeergebied. Oude slenken en geulen ten noorden van het dorp tonen aan dat de Lauwerszee dichtbij is geweest. In het overgangsgebied van zoet naar zout groeien bijzondere planten. Je kunt hier veel trek- en weidevogels spotten.

Velgekleurde ijsvogel
Wie geluk heeft ziet in de jachthaven een velgekleurde ijsvogel vliegen op zoek naar visjes. Af en toe zijn verderop in het gebied lepelaars waarneembaar. De witte vogels met brede snavel eten graag driedoornige stekelbaarzen. Deze visjes trekken van de zoute zee naar het zoete binnenwater. De glasaal zwemt dezelfde weg en groeit hier uit tot een volwassen paling.

Brak water
In het dynamische gebied komt her en der vanuit onderlagen zoute kwel naar boven. Dit biedt een goede leefomgeving voor bijvoorbeeld zeebies, een grassoort die groeit op plekken met brak water. De knollen van de zeebies vormen weer een voedselbron voor overwinterende grauwe ganzen. Ook de kluut houdt van deze omgeving en broedt er regelmatig.

Nationaal Park Lauwersmeer
Vanuit de jachthaven in de oude zeehavenplaats is via de staande mastroute in ongeveer een half uur varen het Nationaal Park Lauwersmeer te bereiken. Een prachtig, uitgestrekt natuurgebied met ongeveer 1.000 hectare bevaarbaar water. Het gebied is een toplocatie voor vogelspotters en natuurliefhebbers. Je treft er ook veel kite- en windsurfers.

167 ligplaatsen
Jachthaven De Rijd ligt aan de rand van het dorp en heeft verschillende faciliteiten, waaronder een oplaadpunt voor elektrische boten. De capaciteit bedraagt 167 ligplaatsen, waarvan zo’n 25 beschikbaar zijn voor passanten. De havenboxen zijn geschikt voor schepen tot 10.50 meter lengte. Ook zijn er op het haventerrein enkele camperplaatsen beschikbaar. De jachthaven wordt beheerd door de Watersportvereniging Kollum.

Jachthaven De Rijd
www.wsvkollum.nl
Cantecleer 2
9291 AR Kollum
Havenmeester: Bertus van der Meer (0511-45 40 80 en 06 – 274 747 99)

© 2023 · Noardlike Fryske Wâlden · disclaimer · concept & realisatie door Custard on & offline communicatie