De Kruidhof – Buitenpost

In de Noardlike Fryske Wâlden groeien in de houtwallen veel wilde rozen en rozenstruiken. Sommige rozensoorten komen alleen nog maar in dit gebied voor. Wie langs de door bomen omzoomde weilanden loopt of fietst, kan ze gemakkelijk tussen de andere struiken herkennen.

Insecten
In het voorjaar bloeien de wilde rozen prachtig. De kleurige bloemen ruiken heerlijk en trekken veel insecten aan. In het najaar dragen de struiken rozenbottels, die weer voedsel vormen voor vogels. De wilde rozen hebben veel kleinere kroonbladeren in vergelijking met de rozen die in menig tuin te vinden zijn. Deze rozen zijn gekweekt op felle kleuren en grote bloemen. De wilde rozen en rozenstruiken zijn belangrijk voor de biodiversiteit in de Noardlike Fryske Wâlden. Hoe meer verschillende soorten planten er groeien en bloeien in de streek, hoe aantrekkelijker het gebied is voor mens en dier.

Heemtuin
In de botanische tuin De Kruidhof zijn de wilde rozen te bewonderen in de heemtuin. Hier staan veel planten die van nature in dit gebied voorkomen. Ook worden in de grootste kruidentuin van Nederland – er groeien hier zo’n 2.000 plantensoorten – vanuit zaadjes streekgebonden rozen gekweekt en vermeerderd. Bij herstel of het herplanten van elzensingels in de regio, kan De Kruidhof vervolgens de inheemse wilde rozen en rozenstruiken leveren.

Verkooptuin
Wandel door De Kruidhof en geniet van de 17 thematuinen, elk met hun eigen unieke plantencollecties en bijzonderheden. In totaal groeien er zo’n 2.000 plantensoorten op ruim 3,5 hectare. De tuinen zijn gevarieerd en hebben zowel recreatieve, educatieve als informatieve elementen. In de verkooptuin zijn allerlei bijzondere planten en een uitgebreide kruidencollectie te koop.

 

De Kruidhof
www.dekruidhof.nl
Schoolstraat 29B
9285 NE Buitenpost
T: 0511 – 541253

© 2023 · Noardlike Fryske Wâlden · disclaimer · concept & realisatie door Custard on & offline communicatie