Er wordt al heel lang gesproken en geschreven over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) in Europa. Het is steeds uitgesteld vanwege allerhande redenen, zoals de Europese verkiezingen en de invloed van de Brexit. Maar ook door de fundamentele discussie over de steunmaatregelen en wat er van de agrarsiche sector aan diensten mag en kan worden gevraagd. Daarom zitten we in 2022 in een overgangsjaar voor het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb).
Het GLB is gebouwd op twee pijlers en dat blijft ook zo in het nieuwe GLB. Onder pijler 1 valt de inkomensondersteuning en het markt- en prijsbeleid. Maar in het nieuwe GLB zullen de eisen om voor ondersteuning in aanmerking te kunnen komen zwaarder worden en voor een deel (15-25%) zal wat gedaan moeten worden. Dit zijn de zogenaamde ecoregelingen. Dit kan perceelsrandenbeheer zijn, maar ook ecologisch slootschonen. Ook wordt er nagedacht om voor kleinschaligheid van percelen een ecoregeling te maken. Het ministerie van LNV voert pijler 1 uit. Onder pijler 2 valt het ANLb en het Plattelands Ontwikkelings Programma (POP). De provincies voeren dit uit en doen er ook geld bij. De provincies geven in het Natuurbeheerplan aan waar wat kan, mag en moet en delegeren de uitvoering aan de agrarische collectieven voor het ANLb. De landen van de Europese Unie (EU) krijgen meer vrijheid om de Europese regels uit te voeren en geven in het Nationaal Strategisch Plan (NSP) aan hoe ze dat willen doen. Pijler 1 en pijler 2 moeten met elkaar samenhangen. Als je niet voldoet aan de basiseisen voor pijler 1, kun je niet mee doen aan de ecoregelingen en ook niet aan het ANLb. Agrariërs kunnen hier voor kiezen afhankelijk van de inpassing in de bedrijfsvoering. De ambitie van Nederland is wel om zo veel mogelijk boeren mee te krijgen in het nieuwe GLB.
Hoe gaan wij hier als vereniging Noardlike Fryske Wâlden mee om?
Wij hebben de ANLb-pakketten inhoudelijk en tekstueel verbeterd op basis van de ervaringen van de afgelopen jaren en leggen die voor aan de leden op de Algemene Ledenvergadering op dinsdagavond 26 oktober. Omdat het budget voor het ANLb in 2022 gelijk blijft, blijven ook de vergoedingen per pakket voor 2022 hetzelfde. Wanneer we voor 2023 minder middelen beschikbaar krijgen, zullen we moeten kiezen tussen minder beheer of een lagere vergoeding per pakket. Aan de andere kant nemen de kosten voor het beheer toe en zijn de vergoedingen de laatste 6 jaar niet mee gestegen, maar gelijk gebleven.
Omdat wij als NFW veel meer kunnen leveren aan groene en blauwe diensten, maar ook stikstof (N) en kooldioxide (CO2) kunnen vastleggen, gaan we dit ontwikkelen en marktconform aanbieden aan de Mienskip in een gebiedsofferte. Een aanbieding die de Mienskip niet kan afslaan, gezien de vragen vanuit de samenleving. Wanneer de Mienskip dit niet kan of wil betalen, zou de samenleving er ook niet meer naar moeten kunnen vragen. De rechten zijn dan eigenlijk verspeeld. Wij gaan ervoor als bestuur en zijn benieuwd hoe dit afloopt.
Morgen, dinsdag 26 oktober, praten we onze leden tijdens de extra Algemene Ledenvergadering graag uitgebreid bij over het nieuwe ANLb. We hopen dan vele leden weer te mogen begroeten.
Ut namme fan it bestjoer,
Albert van der Ploeg, foarsitter.