Stania State – Oentsjerk

In de Noardlike Fryske Wâlden vind je verschillende states. Dit zijn grote landhuizen die in bezit waren van de rijke adel. In Feanwâlden staat de Schierstins, de enige overgebleven stins – een beschermhuis – in de provincie. Op de rijke gronden bij deze statige panden komen specifieke planten voor: stinsenplanten.

Lucas Roodbaard
De tuinen en parken rondom stinsen en states zijn met veel aandacht aangelegd. Daarmee heeft de adel z’n stempel op de regio gedrukt. In eerste instantie waren het klassieke, rechte Franse tuinen. Later kwam de trend van de romantische tuinen. De beroemde landschapsarchitect Lucas Roodbaard heeft in de 19e eeuw parken ontworpen waarin speelse waterpartijen, slingerpaadjes, weilanden, bosjes en lanen elkaar afwisselen. Ook nam hij stinsenplanten mee.

Landgoed
Het landgoed Stania State behoort tot de mooiste van Nederland. Het vrij toegankelijke park van Staatsbosbeheer is fraai gerestaureerd. Het landhuis wordt omringd door grote bomen, waaronder oude beuken en de oudste eik van Fryslân, die er al langer dan 250 jaar staat. Het bos biedt onderdak aan onder andere ransuilen, sijsjes en goudhaantjes. Op en rond het landgoed zie je in het voorjaar uitbundig bloeiende stinsenplanten. De blauwe anemoon is een bijzondere stinsenplant die hier groeit, net als het Haarlems klokkenspel dat te vinden is op het nabijgelegen landgoed De Klinze.

Brasserie
Naast het oude landhuis staat een brasserie met een tuinzaal en terras. De zalen bieden plaats aan groepen tot 200 personen. In de historische locatie kan men terecht voor onder andere lunches, diners, feesten en zakelijke bijeenkomsten. Het is een officiële trouwlocatie van de gemeente Tytsjerksteradiel. Brasserie Stania State beschikt verder over een luxueuze bed & breakfast die ook geliefd is als bruidssuite.
Brasserie Stania State
www.staniastate.nl
Rengersweg 98b
9062 EJ Oentsjerk
T: 058 – 256 28 11

© 2023 · Noardlike Fryske Wâlden · disclaimer · concept & realisatie door Custard on & offline communicatie